Met kinderen naar het museum

Met kinderen naar het museum?

Is dat leuk, denken veel mensen? Ik denk van wel. Kinderen zijn heel nieuwsgierig en staan open voor alles, waarvan wij als volwassenen al hebben ontdekt of we het leuk vinden of niet. Het is juist leuk om naar een museum te gaan met kinderen. Het is alleen de uitdaging, in te spelen op wat kinderen boeit en vooral veel afwisseling bieden. Daar hebben ze bij het van Goghhuis in Zundert goed over nagedacht. Ik mocht mee met groep 3 van juf Jonna van de Jacinta, waar mijn zoontje in de klas zit. Het Van Gogh huis is het huis waar Vincent van Gogh geboren is en tot zijn 13e gewoond heeft, de dominees woning bij de kerk waar zijn vader dominee was.

Speurtocht
Wendy Graat vincent van goghhuis 4
De klas begon met een speurtocht door de tuinen in de omgeving van het huis. De tuinen om het huis waren ineens vol met speurneuzen op zoek naar schatten,  rennend door de paden waar Vincent vroeger speelde. De aardige mijnheer die ons rondleidt, vertelt steeds een nieuwtje over Vincent. Vincent werd verliefd op  een meisje in Etten maar dat vond zijn vader niet goed. Hij zat in Antwerpen op de kunstacademie en moest er af omdat de kwaliteit van zijn werk niet goed was. Zelfs ik leer hier weer nieuwe dingen over de kunstenaar. De wandeling is afgelopen en 10 kinderen hebben een schatkoker vast. Daarin zitten plaatjes met Vincent van Gogh. De meneer laat de plaatjes zien en stelt vragen over wat hij verteld heeft. De kinderen weten er nog verrassend veel van. Vooral dat hij zijn oor heeft afgesneden hebben ze goed onthouden.

De tuin en de domineeswoning van Vincent van Gogh
Het van Goghhuis beschikt over een prachtige tuin waar de kinderen op hun gemak hun sap drinken en fruit op eten. Daar kunnen ze ook tikkertjes spelen na nog even rondrennen voor dat het uitje verder gaat. Een hele lieve dame vertelt heel enthousiast over het leven van Vincent van Gogh. De kinderen hangen aan haar lippen en zijn vooral nieuwsgierig naar alle oude spulletjes die ze uit een oude koffer haalt. De koffer en de spulletjes komen echt uit de tijd van Vincent van Gogh. Zijn moeder borduurde een mooie lap terwijl ze Vincent aan huis les gaf. Ook de juf heeft de kids goed voorbereid want ze weten heel veel antwoorden op de vragen die de dame stelt over Vincent. Wist je dat Vincent wel 2000 schilderijen heeft geschilderd en er maar 1 heeft verkocht?

Zelf kunstenaar
Wendy Graat vincent van goghhuis 2
Dan is het serieuze gedeelte klaar en gaan de kids zelf als heuse kunstenaars aan de slag met verf en doek: schorten voor en schilderen maar. Het ene prachtige kunstwerk na het andere komt te voorschijn. En dat allemaal op het terras in de zon, waar Vincent vroeger zelf ook gewoond heeft. Wat zijn ze trots op het resultaat. Alle schilderijen worden geëxposeerd in de klas. Ik ben benieuwd hoe deze jonge kunstenaars in spé zich gaan ontwikkelen. Deze dag waren ze in ieder geval zelf ook even kunstenaar net als Vincent van Gogh.

Mocht je de tijd hebben om binnenkort naar het Van Goghhuis te gaan: er hangt nu een schitterende expositie van Robert Zandvliet, geïnspireerd op de werken van Vincent van Gogh in het van Goghhuis: www.vangoghhuis.com en ik ben zelf de uitdaging aangegaan om het schilderij ‘Korenveld met kraaien’ als uitgangspunt te nemen voor een schilderij.

Wendy Graat vincent van goghhuis 3 Wendy Graat vincent van goghhuis