Zelf een schilderij maken

Inspiratie om een schilderij te maken

Wil jij zelf een schilderij maken, maar heb je geen inspiratie? Hier geef ik je tips en trucs hoe je zelf op een simpele manier een leuk schilderij kunt maken. Als je het niet lukt, kan je nog altijd 1 van mijn workshops volgen.

Schilderij: doeken scheuren

Stap 1: twee doeken beschilderen

zelf maken item nieuwsbrief
Bij dit abstract schilderij in rood, oranje en donkerrood, ben ik van start gegaan twee schildersdoeken van 40x40cm naast elkaar op de ezel te plaatsen. Deze heb ik alle twee tegelijkertijd geschilderd in mijn eigen stijl. Als je dit zelf gaat doen, adviseer ik om twee of drie kleuren te gebruiken en deze te combineren met wit en zwart. Meng zo veel mogelijk op het doek. Ik zelf zet mijn schilderijen op met acrylverf. Ik werk laag voor laag met paletmes. Ik maak gebruik van vloeipapier voor het mooie reliëf. Door te mengen op het doek ontstaan er mooie kleurschakeringen. Vervolgens laat ik het geheel goed drogen. Je kan dit ook met olieverf doen, maar dat zou ik niet adviseren. Olieverf droogt niet zo snel en is ook niet zo goed te scheuren.

Stap 2: schildersdoek scheuren

Als de doeken goed droog zijn pak je ze er weer bij. Ze moeten goed droog zijn, anders loopt de verf bij voorbaat al in elkaar over en wordt het een zooitje. Je kan ook een föhn gebruiken, dan droogt de verf sneller. Aan de achterkant maak je de nietjes los. In de zijkanten van het doek knip je steeds een stukje in. Vervolgens scheur je het doek in repen van 5-8 cm hoog. Knippen mag ook maar dat geeft een ander resultaat.

Stap 3: een mooie compositie maken

Leg eerst de repen beschilderd doek in een goede volgorde onder elkaar zodat het voor jou een mooie compositie wordt.  De repen beschilderd doek plak je vervolgens met gesso op het andere doek.  Je kan stukken reep door midden knippen, stukken boven of juist onder elkaar leggen. Je niet ze aan de achterkant weer vast, of lijmt ze vast met de gesso.

stap 4: finishing touch

Vervolgens werk je het nieuwe schilderij waar nodig bij met een beetje verf. Je laat het drogen en en dan is het klaar om op te hangen. Je ziet je eigen stijl wel terug in het schilderij maar de compositie van kleur en beeld is heel anders geworden doordat je de repen door elkaar husselt. Erg leuk om te doen. Dit kan je overigens ook doen met twee oude doeken waar je niet tevreden over bent. Ik ben benieuwd naar jullie resultaat als je het zelf gaat maken. Ik zie de foto’s graag tegemoet.

Benodigdheden:

Acrylverf, kwasten, palet,  twee doeken van 40×40 en 1 doek van 80x40cm, schaar, gesso eventueel nietmachine tacker. Je kan schilderen op een ezel, of twee maar het kan ook op tafel.